Pomarkkulaislähtöisen Tuula Johanssonin suunnitelmiin tuli muutos koronan takia

Pomarkusta kotoisin olevan, nykyisin pääkaupunkiseudulla asuvan Tuula Johanssonin suunnitelmiin tuli koronan takia muutos. Tuulan piti miehensä Markku Aallon kanssa asua Italian Lombardiassa, Monzan kaupungin lähettyvillä vielä jonkin aikaa, mutta koronaepidemian takia he päättivät palata Suomeen viime viikonloppuna.

– Oli kuin olisi palannut toisesta ulottuvuudesta tänne. Italiassa on todellinen poikkeustila. Kadut tyhjiä ja kasvosuojuksia ihmisillä käytössä, Tuula Johansson kertoo.

Johansson lähti Lombardiaan tammikuussa työkomennukselle, vielä tuolloin koronasta ei ollut saapasmaassa tietoakaan. Johansson työskentelee Gofore-nimisessä yrityksessä, joka on digitaalisten palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen keskittynyt yhtiö. 

Italiassa Johansson oli työskentelemässä kansainvälisen tiiminsä kanssa Aasiassa olevalle asiakkaalle.

– Ensimmäisen kerran kuulin uutisissa koronasta 21. helmikuuta. Silloin oli tavattu kolmella henkilöllä virus. Samana iltana tartunnan saaneita oli jo kahdeksan ja seuraavana päivänä 59 ja 23. helmikuuta jo 150. Tuolloin mietin, että leviääpä se kulovalkean tavoin. Samaisena viikonloppuna päätimme tiimissämme jatkaa töitä etänä kukin kotoaan, vaikka sosiaalisia kontakteja ei tuolloin vielä Italiassa ollut rajoitettu.

Konkreettisesti Johansson tunsi hädän olevan käsin kosketeltavissa, sillä ambulanssin ääniä kuului kadulta taukoamatta. Elettiin helmikuun loppua.

– Maaliskuun alussa muutimme pois Monzan keskustasta, mutta jo ennen sitä huomasi eron. Ambulanssien hälytysääniä ei kuulunut enää juuri lainkaan, silloin ymmärsin, että terveydenhuolto oli jo niin kovalla kuormituksella, ettei ambulanssikuskeilla ollut yksinkertaisesti paikkaa, mihin viedä sairastuneita hoitoon, Johansson kertoo.