Pomarkkulaistoimitusjohtajan lempipuuhaa on tulevaisuuden pohtiminen

“Uusi teknologia on mahdollisuus kaikilla aloilla”

Annina Ruokoski

Aleksi Harju näyttää sovelluksesta, kuinka mallinnetaan suunnittelussa olevaa tuotetta hallitilassa.

Kannustaminen uudenlaiseen ajatteluun ja uusien toimintatapojen kehittäminen jokaisessa työpisteessä ovat pomarkkulaisen toimitusjohtajan Aleksi Harjun mielestä se asia, jotka tuovat yritykselle mahdollisuudet menestyä muutoksessa tulevaisuudessakin. 

– Suurin kehitys tulee tämän yrityksen jokaisen henkilön panoksesta ja innovatiivisuudesta, hän kiteyttää.

– Kompastuakin saa, mutta toivottavaa on tietenkin, ettei samaan kiveen kaaduta kovin monta kertaa. Kun luodaan ilmapiiri, jossa epäonnistumisillekin on ymmärrystä, uskalletaan enemmän kokeilla ja pohtia uusilla tavoilla. 

Harju kannustaa johtamansa Suomen Imurikeskuksen työntekijöitä innovoimaan, suunnittelemaan ja kehittämään uutta.

– Toki myös historiansa pitää tuntea, ottaa oppia siitä. Jokuhan on sanonut, että ajattelussa pitää ottaa 5–10 prosenttia menneestä ja loput ajatukset pitää suunnata tulevaan, hän pohtii.

Harjun mieluisinta puuhaa toimitusjohtajana onkin tulevaisuuden miettiminen eri näkökulmista. 

– Uusi teknologia on mahdollisuus ja yrityksissä pitääkin miettiä, miten niitä voi hyödyntää omassa työssä. Esimerkiksi meillä on pilotoinnissa virtuaalitekniikkaa, jossa asiakas voi mallintaa tilaamansa tuotteen omiin tiloihinsa, Harju kertoo ja näyttää hallitilassa, miten puhelimen sovelluksen avulla mallinnetaan suunnittelussa oleva imurijärjestelmä, ikään kuin se olisi käsinkosketeltavissa.

– Asiakas pystyy tällaisen mallinnuksen avulla suunnittelmaan tilaamaansa laitteiston ja me pystymme suunnittelussa ottamaan hänen tarpeensa huomioon. 

Toimitusjohtaja Aleksi Harju, 39 on kuuden muun semifinalistin mukana kisaamassa Vuoden nuori johtaja 2021 -tittelistä. Kilpailu on Suomen Nuorkauppakamarien järjestämä kilpailu, johon ehdotetaan kisaajia. Harjua kisaan on ehdottanut Kankaanpään Nuorkauppakamari. Tuomaristo valitsee lopulta voittajan. Kilpailussa painotetaan muun muassa paineensietokykyä, analyyttisuutta, johtamisotetta ja innovatiivisuutta. Vuoden nuori johtaja 2021 julkistetaan 24. marraskuuta. 

– Aiemminkin on ollut keskustelua osallistumisesta, nyt lähdin. Henkilökuntaa haastateltiin kilpailua varten ja heidän palautteensa ansiosta olenkin nyt tässä, Harju kertoo.

Harjun lisäksi kisassa ovat Joel Sunabacka, 33, pankinjohtaja, Ålandsbanken Abp, Vaasa ja Oulu, Noora Haverinen, 32, kehitysjohtaja, Welado Oy, Anniina Isokangas, 40, yrittäjä ja toimitusjohtaja, PaaPii Design Oy, Sanni Kaikkonen, 37, toimitusjohtaja ja perustaja, Sunnyone Promotion Oy, emoyhtiö Harva Marketingin osakas, Anu Ubaud, 39, Helsingin Sanomien päätoimittaja, mediakonserni Sanomat ja Mika Seppänen, 39, toimitusjohtaja, Insplan Oy.

– Miellän itseni oman paikkakuntani ja lähialueiden puolestapuhujaksi ja tässäkin kilpailussa voin tuoda esille meidän alueemme hyviä ominaisuuksia erilaisille yrityksille ja sidosryhmille.

Lue koko juttu Uutisluotsista 4. marraskuuta.