Noin vuosi sitten maisemalenkillä Pomarkun Isonevalla ollut nainen tuupertui hankeen saatuaan kesken hiihtämisen kohtauksen. Pelastuslaitoksen yksiköillä ei ollut lähettyvillä kalustoa, jolla potilas olisi saatu nopeasti ja turvallisesti pois maastosta. Odottavan aika oli pitkä ja jälkikäteen pelastuslaitos saikin kritiikkiä asiasta osakseen. Lähimpänä ollut Noormarkun mönkijä oli huollossa. Lopulta potilas saatiin kuljetettua maastosta ambulanssiin Kankaanpäästä tulleella mönkijällä. Pomarkussa ei tuolloin ollut vielä käytössä mönkijää saati moottorikelkkaa. Nyt on.
Osittain näiden tapahtumien ansiosta nyt Pomarkussa on kalustoa, jolla pääsee pelastustehtäviin niin metsään, veteen kuin syvempääkin hankeen. Lokakuussa pelastuslaitoksen kalustokierrossa Pomarkkuun tuli mönkijä Kankaanpäästä, ja joulukuussa pelastajat saivat käyttöönsä upouuden moottorikelkan kuljetuskalustoineen.
– Maastopelastushankkeeseen on Pomarkun VPK sijoittanut noin 50 000 euroa ja Palosuojelurahastolta on saatu 9 000 euron avustus. Näillä rahoilla olemme hankkineet veneen, moottorikelkan, ja sille kuljetuskaluston reen ja pelastuslautan. Moottorikelkan perävaunu on pomarkkulaisen perävaunutalon tuotantoa ja se on tehty täysin tätä varten. Perävaunussa on esimerkiksi rekeä varten kippilaite, jonka avulla kalusto saadaan kätevästi kuljetettua ja nopeasti toimintavalmiiksi. Moottorikelkan perävaunu on suunniteltu niin, että sinne saadaan mahtumaan taittopaarit sekä lisäksi yksi pelastusmiehistön jäsen tarvittaessa, palokunnan päällikkö Jarkko Kangas kertoo.
Sen lisäksi, että pelastuslaitoksella on kalustoa maastopelastusta varten, pitää henkilökunta olla koulutettu.
– 31 hälytysosaston jäsenestä nyt 12 on koulutettu kuljettamaan niin mönkijää kuin moottorikelkkaa. Koulutukseen kuuluu lisäksi maastoreittien ja vesistöjen tuntemus. Koulutus on jatkuvaa, Kangas jatkaa.
Mönkijää, moottorikelkkaa ja venettä säilytetään paloasemalla lähtövalmiina perävaunuissa.
Aluepalopäällikkö Risto Rajala Satakunnan pelastuslaitokselta lisää, että uudella kalustolla on valtava merkitys myös pelastajien työssä vaikkapa maastopalotilanteessa.
– Mönkijää voi käyttää läpi vuoden ja moottorikelkalla pääsee syvässäkin hangessa. Esimerkiksi maastopalossa kalustolla voidaan kuljettaa palopaikalle letkukehikkoja, jolloin pelastushenkilöstön energia voidaan käyttää täydellä teholla pelastustöihin eikä tarvitse kuljettaa raskaita kehikkoja monia satoja metrejä, hän toteaa.
Pomarkun paloaseman kalusto on käytettävissä koko Satakunnassa ja varsinkin Pohjois-Satakunnassa. Tähän saakka lähin pelastuslaitoksen moottorikelkka sijaitsi Kokemäellä Kuurolassa ja kaksi muuta Säkylässä ja Honkilahdella.
– Panostus on merkittävä koko Pohjoisen Satakunnan turvallisuudelle. On ilo huomata, kuinka alueen palokunnat haluavat kehittää toimintaa, Rajala toteaa.