Pomarkussa tehtiin aikamatka ruisleivän alkulähteelle

Antti Marjamäki ja Matti Heikkilä niittivät ruista.

Kuhilaita viljan kuivatusmenetelmänä  ei nykypäivänä juurikaan enää käytetä. Pomarkkulaisen Ojalan Antin pienelle ruispellolle kuhilaat kuitenkin sopivat paremmin kuin hyvin. Viime perjantaina pelto sai haltijakuhilaan suojelemaan satoa. Kuhilastalkoissa olivat Ojalan Antin  lisäksi mukana Marjamäen Antti, Lindenin Kaarle, Heikkilän Matti ja Lepomäen Ismo. Kaikki ovat sen verran iällä, että ovat nuoruudessaan olleet kuhilaita tekemässä. 

– Kaikki sai alkunsa siitä, että kylvin viime syksynä ruista riistapelloksi. Reetta-lajikkeen ruis kasvoi erittäin komeaksi, lähes parimetriseksi. Marjamäen Antti sanoi pienen ruispeltoni nähdessään, että nämä pitää ehdottomasti laittaa kuhilaille ja riihittää. Niinpä sitten kokosin talkooporukan ja ryhdyimme tuumasta toimeen, Antti hymyilee ja jatkaa:

– Tämä on varmasti luomua ruista. Maata eivät ole lannoittaneet muut kuin peurat ja jänikset. Tällä paikalla on viimeksi kasvatettu perunaa 1990-luvulla, joten maa on saanut huilata. Välillä olen sitä kyntänyt, mutta muuta ei ole tehty. 

Lue lisää Uutisluotsista!