Porin ensi vuoden veroihin ei esitetä korotuksia

Noormarkun yhtenäiskoulun ruokalan peruskorjaus alkanee ensi kesänä

Noormarkun ruokalarakennus on kipeästi remontin tarpeessa.

Kunnallisveroon ei esitetä korotusta Porissa ensi vuonna. Porilaiset maksanevat siis edelleen kunnallisveroa 21,0 prosenttia. Myöskään kiinteistöveroihin ei esitetä korotuksia. Lisäksi yhteisöveron koronakorotus poistuu.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esitteli ensi vuoden talousarvioehdotuksensa torstaina 14. lokakuuta. Luukkosen mukaan ehdotus ei tuo suuria muutoksia tai yllätyksiä verrattuna kaupunginhallituksen elokuussa vahvistamaan kehykseen. Tulos jää edelleen 6,3 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Talousarvioehdotus ei sisällä merkittäviä sopeuttamistoimenpiteitä toimialoille. Myöskään pikkukoulujen osalta ei ole uhkia tulossa.

– Pori panostaa uusiin koulurakennuksiin. Vuoden 2022 investointimenot ovat yhteensä 64,7 miljoonaa euroa. Isoimmat kohteet ovat Pohjois-Porin sekä Vähärauman monitoimitalot. Näiden lisäksi kaupunki investoi muun muassa Isomäen palloiluhalliin, Noormarkun yhtenäiskoulun ruokalaan, Reposaaren puukorttelin rakennuksiin sekä liikenneväyliin, Luukkonen luetteli.

Noormarkun yhtenäiskoulun ruokalarakennuksen peruskorjaukseen on varattu kaikkiaan 1,8 miljoonaa euroa. Hankkeen toteutussuunnitelmat valmistuvat vielä tämän vuoden aikana ja remontin on tarkoitus alkaa ensi kesänä.
Yhtenäiskoulun ruokalarakennus on rakennettu 1981. Kiinteistöön ei ole tehty isoja korjauksia lukuun ottamatta salaoja- ja jätevesijärjestelmän uusimista 2019. Tutkimusten mukaan kiinteistön isoin ongelma ovat liittymien ilmavuodot ja rakennuksen alipaineisuus.

Rakennuksessa ovat Noormarkun ja Ahlaisten alueen keskuskeittiö, ruokasali sekä kotitalousopetuksen tilat. Keskuskeittiössä valmistetaan Noormarkun ja Ahlaisten alueen kouluihin sekä päiväkoteihin yhteensä noin 1 100 ruoka-annosta päivässä.

Myös Ahlaisten uusi monitoimitalo on mukana talousarvioehdotuksessa. Ensi vuodelle on varattu monitoimitalon suunnitteluun 200 000 euroa. Hankkeen varsinainen toteutus ajoittuu vuosille 2023 ja 2024. Kaikkiaan Ahlaisten monitoimitalon kustannuksiksi on arvioitu 2,8 miljoonaa euroa.

Noormarkun paloaseman rakentamiseen on ensi vuodelle varattu 1,2 miljoonaa euroa ja vuodelle 2023 noin 2,3 miljoonaa euroa.

Pitkän tähtäimen taloussuunnitelmaosioon sisältyvät  Söörmarkun ja Kankaan koulujen peruskorjaukset. Kankaan koulun remonttiin on varattu 1,4 miljoonaa euroa ja Söörmarkun koulun miljoona euroa. Molempien koulujen hankesuunnittelun on määrä alkaa 2024 ja toteutus ajoittuisi vuosille 2025 ja 2026.
Luukkosen talousarvioehdotuksen ensimmäinen käsittely on kaupunginhallituksessa maanantaina 18. lokakuuta ja toinen käsittely 1. marraskuuta. Valtuuston hyväksyttävinä talousarvioehdotus ja veroprosentit ovat 15. marraskuuta.