Punaisia palloja ja tonttuja ei voi koskaan olla liikaa

Arjasta on ihanaa koristella jouluiseksi niin kotia kuin pihaakin.

Punainen on noormarkkulaisen Arja Saaren lempiväri. Jouluna Arja nauttii toden teolla, kun hän saa pukea kotinsa lämpimän punaisiin sävyihin ja luoda tunnelmaa valoilla ja koristeilla.

– Joulu on kaikkein paras juhla ja tontut ovat lempihahmojani. Tonttuja ja punaisia palloja ei voi olla koskaan liikaa. Aina löytyy vielä vapaa pöydän tai hyllyn kulma, jonne mahtuu yksi uusi tonttu, Arja nauraa.

Arja tunnustautuu jouluhulluksi. 

– Olen pienestä pitäen tykännyt joulusta ja siihen valmistautumisesta. Minä viettäisin joulua koko vuoden, jos se olisi mahdollista. Tämä on varmasti lapsuuskodin perintöä, sillä minun kotonani joulu oli tärkeä juhla.

Isojoelta kotoisin olevan Arjan kotona kylmäkuistin lamppu peitettiin joulun ajaksi punaisella kreppipaperilla, jotta valosta saatiin punainen. 

– Lapsuudenkodissani ja isovanhempieni kodissa oli myös sellainen perinne, että kattoon ripustettiin naruista roikkumaan pumpulipalloja. Lisäksi kierrettiin punaisesta kreppipaperista pitkää spiraalinauhaa, jota sitten viritettiin kattoon ristikkäin vastakkaisesta kulmasta toiseen ja kiinnitettiin yhteen katon keskeltä. 

– Näin teimme omassakin kodissamme pitkään, mutta nyt, kun ikää alkaa jo olla, emme viitsi kiipeillä. Tämä koristelutyyli on ollut monelle outo, enkä itsekään tiedä muuta kuin sen, että se liittyy jotenkin itämaan tietäjiin. 

– Lapsuudenkodissani oli myös tapana jouluksi vuorata lattiat räsymatoilla niin, ettei paljasta lattiaa näkynyt. Tämä oli perua niiltä ajoilta, kun lattiat peitettiin jouluksi oljilla.

Arjan omaan kotiin joulu alkaa hiipiä pikkuhiljaa iltojen pimetessä. Ensin pihaan ilmestyvät valoa hohtavat hirvi, kettu ja punatulkut kauniiseen heinäseivästelineeseen. Sitten Arja alkaa kaivaa esiin pihalyhtyjä ja valonauhoja. 

– Adventtina laitan tähdet ja kyntteliköt ikkunoille. Tonttuja ja muita koristeita sisältäviä pahvilaatikoita haen varastosta pikkuhiljaa ja lisäilen kotiin koristeita. Joulua kohden tahti kiihtyy.

Lue koko juttu paperilehdestä 2. joulukuuta.