Puoli miljoonaa kaadettua mottia

Pöllit pinossa. Juhana Kuuskoski on työuransa aikana kaatanut jo puoli miljoonaa mottia puita.


Puoli miljoonaa mottia puuta on kaatunut pomarkkulaisen koneurakointiyrittäjä Juhana Kuuskosken käyttäessä motonsa kouraa Pohjois-Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan metsissä. Tukkirekan kuormiksi laskettuna se tekee 8 000 täysperävaunukuormaa. Kuuskosken kaatamaa vihreää kultaa on lähtenyt puutavarana ympäri maailmaa. Hän korjaa metsää Luvian Sahalle, josta se lähtee muun muassa Eurooppaan, Kiinaan, ja Japaniin huonekalujen raaka-aineeksi ja talojen rakentamiseen.

Juhana Kuuskoski aloitti yrityksensä toiminnan vuosituhannen vaihteessa. Nyt on siis aika juhlia 20-vuotista taivalta. 

Yrittäjän ura ja polku kiinnostivat armeijan jälkeen viisi vuotta vieraalla työskennellyttä nuorta miestä.

– Niinpä viiden vuoden renkinä olon jälkeen ostin oman koneen ja laitoin yrityksen pystyyn vuonna 2000. Moto maksoi tuolloin 980 000 markkaa ja lainalla se jouduttiin kattamaan. Pankki lupasi koroksi 7 prosenttia viiden vuoden maksuajalla. Suurimpana pontimena oli vanhempien esimerkki, heillä on ollut maanviljelystä sekä konemyyntiä, ja olen sitä kautta kasvanut yrittäjyyteen. He myös kannustivat nuorta yrittäjää, Kuuskoski muistelee.

Antaumuksella Kuuskoski onkin työtään ja yritystään hoitanut. 

– Metsässä tulee oltua seitsemänä päivänä viikossa. Ja melko pitkiä päiviä, aamusta iltaan, mutta tykkään työstäni, Kuuskoski sanoo.

Oman tukensa yrittäjälle on antanut vaimo Outi Kuuskoski. Perheen esikoinen Henrikin ehti olla ajamassa tukkia isänsä yrityksessä ennen armeijaa. Tyttäret, Hanna ja Helmi eivät vielä moton puikoissa ole olleet.

Kuuskoski ei aio ihan vielä hellittää, vaikka puoli miljoonaa mottia onkin jo kaadettuna.

 – Kun miljoona mottia tulee täyteen, voi alkaa vähän himmata. Tehdä töitä muutaman päivän viikossa nykyistä vähemmän. Tuolloin voisi matkustella vähän enemmän, yrittäjä naurahtaa.

Koneurakointi Kuuskoski ky toimii Satakunnassa. Lisäksi metsäurakointia on tehty Etelä-Pohjanmaalla ja vähän Pirkanmaallakin.

– Teuvalla ja Kiikoisissa kasvavat komeimmat kuuset. Taitaa johtua sopivan ravinteikkaasta maaperästä, Kuuskoski miettii.

Metsäkoneurakoinnin lisäksi yritys teki turveurakointia Vapolle ja parhaimmillaan työntekijöitä oli viiden molemmin puolin.

– Vuonna 2012 lähdin tietoisesti pienentämään yrityksen toimintaa. Nyt yrityksessä on minun lisäkseni yksi työntekijä, Sanna Kuusilinna ajokoneen kuljettajana. Tähän malliin olen tyytyväinen, tiedän aamulla, minne ja mihin kuntoon olen koneen illalla jättänyt. En oikein osaa olla pomo, täytyy päästä itse tekemään, Kuuskoski kertoo. 

Juhana Kuuskoski motonsa puikoissa.

Luvian Sahan metsäosaston metsäjohtaja Juho Honkela kertoo, että heille, perheomisteiselle sahalle metsäurakoitsjian metsässä tekemä työ on usein myös käyntikortti.

– Puun korjuu voi olla hyvinkin ainutkertaista, silloin urakoitsijan työn täytyy olla sellaista, että metsänomistaja on jälkeen tyytyväinen. Kuuskosken kanssa yhteistyö on toiminut jo pitkään ja hyvin, Honkela kiteyttää. 

Arvoisat metsänomistajat, yhteistyökumppanit, sukulaiset ja muuten metsäisissä merkeissä tutuksi tulleet.

20 vuotta on kulunut siitä, kun Koneurakointi Kuuskoski Ky aloitti puunkorjuun metsissä ja soilla. Aika on kulunut työn merkeissä usein yötä päivää, mutta nyt koneet pistetään parkkiin pariksi päiväksi ja juhlistetaan kahden vuosikymmenen puunkorjuutaivalta. 

Haluan kutsua teidät metsäpäivään 13.-14. maaliskuuta nauttimaan lämpimästä keitosta ja nokipannukahvista synnyinseudulleni Veneskoskelle osoitteeseen Heininevantie 65, Veneskoski. Täältä on opastus juhla-alueelle. 

Tervetuloa!

Juhana Kuuskoski

Koneurakointi Kuuskoski Ky