TImo Savunen

Tänä vuonna moni sienestäjä on saattanut huomata oman suppilovahverokuusikon kadonneen ja vastaavasti hirvenmetsästäjä uusien avarien passipaikkojen syntyneen.
Maallikon arviot hakkuutyömaiden suuresta määrästä eivät ole vailla perää toteaa MHY Satakunnan metsäasiantuntija Timo Väisänen.
– Puukauppa kävi todella vilkkaana varsinkin keväästä alkaen tuonne juhannukseen saakka, ja nyt kun näinä aikoina korjataan puustoa niiden kauppojen jäljiltä niin työmaita on juuri tällä hetkellä huomattavan paljon.
– Kyllä se on se kysynnän ja tarjonnan laki joka tälläkin alalla määrittelee hintatason ja saatavuuden, toteaa Timo Väisänen, jolla on laaja-alainen kokemus metsäasiain neuvojana ja hoitajana jo neljänkymmenen vuoden ajalta. – Mutta yksittäisissä puukaupoissa hinta määräytyy lopullisesti puun määrän, hakkuuolosuhteiden ja hakkuutavan perusteella.
Väisäsen mukaan hintakin oli korkeimmillaan juuri tuolloin keväällä sillä teollisuuden tarve oli silloin kuumimmillaan. Iso tekijä tässä kaikessa on Kiina, missä on valtava kysyntä varsinkin kuusesta tuotetulle puutavaralle. Samaan aikaan kun rahtilaivat lipuivat kiinalaisiin satamiin, meillä kotimaassa timpurit saivat ihmetellä rautakauppojen tyhjeneviä puutavarahyllyjä ja pilviä hipovia hintoja. Täällä syrjäseuduillakin ollaan siis globaalin markkinatalouden armoilla.
Lue koko juttu Uutisluotsista 4. marraskuuta.