Reposaaren kalasatamassa valmistaudutaan kasvavaan kotimaisen kalan kysyntään

Rannikkokalastajan ammatti on Porissa katoavaa perinnettä, jolla pyritään nyt yhteistyöllä elvyttämään. Kuvassa kalastaja Kari malen kokemassa verkkojaan. Kuva: Markku Saiha Teksti: Maarit Kautto

Reposaaren kalasatamassa on käynnissä mittavia uudistuksia. Tavoitteena on parantaa ja nykyaikaistaa sataman toimintoja niin, että se pystyy vastaamaan kotimaisen kalan kasvavaan kysyntään. 

Nykyisen hallituksen ohjaama kotimaisen kalan edistämisohjelma tähtää siihen, että Suomessa syötäisiin vuodessa noin 50 miljoonaa kiloa kalaa enemmän kuin tällä hetkellä. Tarkoituksena on myös korvata muun muassa Norjasta tuotua tuontilohta kotimaisella kalalla.

– Tämä tarkoittaa monen kymmenen miljoonan kalakilon lisätarvetta elintarvikemarkkinoilla, summaa Reposaaren kalasataman nykyaikaistamishankkeen koordinaattori Markku Saiha.

Reposaari lukeutuu Suomen suurimpiin kalasatamiin. Se on myös ainoa pelkästään kotimaisessa omistuksessa oleva tämän kokoluokan kalasatama. 

Satamassa toimii niin rannikko- kuin avomerikalastajiakin. Silakka on tärkein saalislaji, mutta sesongin mukaan tarjolla on kaikkia perinteisiä kauppakalalajeja. Reposaaresta käsin toimii tällä hetkellä neljä isoa troolaria ja ne kalastavat miljoonia kiloja silakkaa vuodessa.

– Reposaaren kalasataman etuna on myös, että se on ainoa, josta troolarit pääsevät merelle kovinakin jäätalvina, Saiha kertoo.