Sananvapauskeskustelun synnyttäjälle Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen journalistipalkinto

Terhi Pirilä-Porvali sanoo luotettavuuden olevan median tärkein pääoma. Kuva Aino Ässämäki.

Ilmajoki-lehden entinen päätoimittaja Terhi Pirilä-Porvali on saanut tämän vuoden Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen journalistipalkinnon. Palkinnon arvo on 3 000 euroa.


Pirilä-Porvali kirjoitti maaliskuussa jutun Ilmajoen kunnanvaltuuston kokouksesta, johon valtioneuvoston ja kunnan koronavarotoimenpideohjeiden vastaisesti osallistui Espanjan matkalta palannut valtuutettu. Ennen julkaisua jutun hyllyttämiseen painostettiin päätoimittajaa useammalta suunnalta, myös lehden omistajan taholta. Kriittisen jutun julkaisun jälkeen Pirilä-Porvali lomautettiin. Kevään aikana hän irtisanoutui tehtävästään.

Julkisuuteen noussut tapaus synnytti laajaa keskustelua etenkin paikallislehdistön sananvapaudesta. Aiheesta kirjoittivat lukuisat valtakunnalliset ja maakunnalliset mediat. Tapaukseen otti kantaa myös Julkisen Sanan Neuvosto. Sanomalehtien liitto selvitti kyselytutkimuksella päätoimittajien kohtaamaa painostusta, mikä sai sekin laajaa julkisuutta.

Alan omaa itsesääntelyä varten luoduissa Journalistin ohjeissa todetaan, että lehti on ensisijaisesti vastuussa lukijoilleen, eikä journalistista päätösvaltaa tulisi koskaan luovuttaa toimituksen ulkopuolelle. Terhi Pirilä-Porvali ei taipunut painostusyrityksiin.


– Terhi Pirilä-Porvali ja hänen toimintansa ovat hyvä esimerkki meille kaikille. Sensuuriin emme saa suostua. Kohtaamme paikallislehdissä erilaista painostamista kaiken aikaa. Kuitenkin se, että omistajataho oli valmis suostumaan painostukseen, on erittäin harvinaista, Paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen (PPY) puheenjohtaja Sauli Pahkasalo toteaa.

Paikallislehtien päätoimittajayhdistys haluaa omalla journalistipalkinnolla kannustaa paikallislehtien tekijöitä laadukkaaseen journalismiin sekä valokuviin, tutkivaan journalismiin, sananvapauden edistämiseen, rehelliseen kriittisyyteen, ammatilliseen rohkeuteen sekä paikallislehtien kehittämiseen.

Palkinto jaettiin PPY:n syyskokouksen yhteydessä perjantaina 6. marraskuuta. Terhi Pirilä-Porvali kiittää tunnustuksesta. Hän sanoo sen merkitsevän itselleen paljon, etenkin kun tunnustus tulee hänen arvostamiltaan kollegoilta.

– Olen tyytyväinen keskusteluun, joka irtisanoutumisestani seurasi. Se herätti monet lukijat ja median kuluttajat ajattelemaan riippumattoman ja luotettavan median toimintatapoja. Samalla laadukkaiden paikallislehtien arvostus nousi valtakunnalliseksi puheenaiheeksi. Haluan kannustaa painostusta kohtaavia kollegoita tuomaan asian julki.

Pirilä-Porvali sanoo luotettavuuden olevan median tärkein pääoma.

– Sitä ei millään lehdellä ole varaa menettää. Luotettavuuden takeena ovat ammattitaitoiset ja suoraselkäiset journalistit, hän summaa.