Säterin tilalla vieraili puolentuhatta

KELLAHTI

Kellahti avasi ovensa kaikelle kansalle viime sunnuntaina. Aleksis Kiven päivänä järjestetty Tuu kattoo Kellahdel -tapahtumassa päsi tutustumaan Säterin kartanoon ja koululle oli koottu kattava valokuvanäyttely Kellahdelta. Kyläyhdistyksen kutsun kuuli valtava joukko yleisöä, sillä Säterin kartanon opastetuille kierroksille osallistui yli puolentuhatta vierailijaa. 

Opastetuista kierroksista vastasivat Satakunnan historian ja yhteiskuntaopin opettajat ry:n jäsenet talkoilla. Yleisö pääsi opastetulla kierroksella niin kartanon sisätiloihin kuin ulkorakennuksiin. Isossa salissa yleisön otti vastaan Säterin kartanon nykyinen omistaja Timo Prihti, joka on kunnostanut ja ennallistanut kartanoa jo vuosien ajan. Historianopettajan ja yleisökierrosoppaan Elina Sirénin opastuksella kartanoon tutustui myös noormarkkulainen Sirpa Lehti, joka oli haltiotunut näkemästään.

– Hieno kulttuuriteko kunnostaa tämän. Kartano on upea. Erityisesti kiinnitin huomiota salin lattiaan, jossa oli valtavan leveä lankkulattia, myös kakluunit olivat hienot, kerrassaan upea kokonaisuus, hän totesi.

Koulun parkkipaikka pullisteli täynnä autoja jo hieman yli kello yhdentoista jälkeen. Kyläyhdistyksen hallinnoimaan koulurakennukseen on remontoitu juhla- ja harrastustila. Avoimien ovien päivänä sinne oli koottu kattava valokuvanäyttely, josta moni vierailija löysi tuttuja kasvoja.

– Ainakin yhden tutun löysin, hän oli kanssani ensimmäisellä luokalla tässä koulussa, kertoi Arto Ahonkivi.