Sitkee by Maj-Lis on sinnikkään mummon oma pipomerkki

Maija-Liisa Vettenniemen käsissä on syntynyt luomupipoja vuoden aikana nelisenkymmentä. Kuva ja teksti: Annina Ruokoski

Vuosi sitten jouluna Vettenniemen Maija-Liisan poika Juha Vettenniemi alkoi yllyttää äitiään, että jospa äiti alkaisi kutoa pipoja sukkien lisäksi. Juha oli nähnyt erään suomalaisen pipomerkin tuotteita ja ihmetellyt, miksi niiden hinta on niin kova. Juha tiesi äidin olevan kova neulomaan, olihan hänen käsistään lähtenyt vuosien varrella sukkapari jos toinenkin lapsille ja lapsenlapsille sekä muille sukulaisille joulupaketteihin. 

– Pohdimme, että pystyisikö tekemään edullisemmin vähintääänkin yhtä laadukkaita, täysin kotimaisia luomuvillapipoja, Juha kertoo.

– Yllytyksestä tein muutamia koeversioita tavallisesta langasta. Lähetin ne Juhalle arvioitavaksi Espooseen. Juha perheineen testaili koekappaleita. Sen avulla suunnittelimme yhdessä mallin, joka sopii sekä miehille että naisille ja Sitkee by Maj-Lis -nimen ensimmäiset pipot olivat syntyneet, Maija-Liisa kertoo. 

Tuotekehityksen jatkuessa päätettiin, että pipot pitää tehdä luomulangasta.

– Löysimme jämijärveläisen Rajalahden luomulampaiden villasta tehdyn langan. Lanka on paksua ja oma käsialani ei ole kovin löysää, joten pipo on paksu ja lämmin.