Suomalaista sielunmaisemaa Siikaisissa

Frans Lilja kertoo, että Haapakankaan reittimerkinnät uusitaan kesän aikana.


Siikaisten Haapakeitaalle rakennetaan parhaillaan luontoreittiä. Reitti kulkee luonnonmukaisissa metsämaisemissa ja luontopolun on annettu muodostua alueelle itsellään. Siikainen ja Haapakeidas kuuluvat Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark alueeseen, jolle on haettu UNESCO Global Geopark -statusta. 

– Luontoreitille rakennetaan siltaa ja pieniä ojien ylityksiä, jotta kulku olisi patikointia varten helpompaa. Reitille rakennetaan pidemmällä aikavälillä myös pitkospuita tarvittaviin kohtiin sekä pöytä ja penkki Pikku Haapajärvelle, kertoo projektissa mukana työskentelevä Frans Lilja. 

Katselma-Sillanpää reitti on yhteen suuntaan 3,5 kilometriä ja se kulkee suomalaisissa sielunmaisemissa. Matkalla voi bongata majavien rakennuspuuhat ja parinkymmenen muurahaispesän muurahaisyhdyskunnan. Katselman kallio on Siikaisten korkeimpia kohtia ja 15 metriä korkeasta luontotornista aukeaa mahtavat maisemat Haapakeitaalle.

– Luontotornista on upeat mahdollisuudet tähyillä linnustoa kaukoputkella tai kiikareilla. Täällä on erittäin laaja linnusto ja täältä voi bongata muun muassa kahlaajia ja kanalintuja, tornista näkyy myös kalasääsken pesä, kertoo Geoparkin toiminnanjohtaja Terttu Hermansson.