Susi juoksi päin autoa Laviantiellä Rudanmaassa

Sutta jäljitettiin useampi tunti ilman havaintoja

Arkistokuva sudesta.

Tiistaiaamuna kolmen jälkeen poliisille tuli tieto kolarista, jossa osapuolina olivat henkilöauto ja susi. Susi oli juossut metsästä tien yli, jolloin liikenteessä ollut ajoneuvo oli osunut siihen. Susi ei törmäyksestä suuremmin hätkähtänyt, vaan jatkoi matkaansa jolkotellen tietä pitkin. Poliisi pyysi suurriistavirka-apua paikalliselta riistanhoitoyhdistykseltä suden etsimiseen. Noormarkun riistanhoitoyhdistyksen jäsenet jäljestivät sutta tiistaina puoliin päiviin saakka. Jäljestyksellä oli tarkoitus selvittää, oliko susi loukkaantunut.

Noormarkun riistanhoitoyhdistyksen srva-vastaava Timo Lähdekorpi kertoo sudesta ei näkynyt kolaripaikan tassunjälkien lisäksi mitään muuta.

– Ilmeisesti se on jatkanut matkaansa tietä pitkin törmäyksen jälkeen. Emme jäljestäessä nähneet mitään hyppypaikkaa hangessa, jossa susi olisi siirtynyt tieltä metsään. Lopputuloksena päättelimme, että se ei ole millään tapaa loukkaantunut törmäyksessä. Sutta jäljitettiin monta tuntia, Lähdekorpi kertoo.

Srva-tehtävät ovat tehtäviä, joissa poliisi pyytää apua paikallisilta riistanhoitoyhdistykseltä suurriistan ja villisian jäljittämiseen ja tarvittaessa jahtiin. 

– Jos tässä tapauksessa olisi havaittu, että susi on loukkaantunut ja sen takia olisi jouduttu järjestämään jahti, olisi poliisi toiminut tehtävässä johtajana. Suurriistan virka-aputehtävissä työvälineet ovat erilaisia kuin tavallisessa riistan jäljityksessä. Tänään olisimme voineet käyttää apuna esimerkiksi moottorikelkkaa ja muita kulkuvälineitä. Lisäksi srva-tehtävissä valtuudet ovat erilaiset kuin normaalimmassa riistan jäljityksessä, Lähdekorpi kertoo. 

– Poliisi pyytää metsästäjiltä apua myös muun kuin suurrpetojen jäljestämisessä, näitä ovat esimerkiksi kauriit, peurat ja hirvet. Tällaisessa tilanteessa metsästäjät organisoivat jahdin keskenään ilman poliisia.