Timanttisen kovaa treeniä Lotan Etapilla

Ilkka Herrala
NOORMARKKU

Maastohiihto on tunnetusti kovien karpaasien laji, jolla on pitkät ja hienot perinteet myös Uutisluotsin levikkialueella. Erityismaininnan tässä kohtaa ansaitsevat Ahlaisten Urheilijoita ja Noormarkun Nopsaa edustanut Toini Pöysti o.s. Mikkola, jonka suurimpia saavutuksia olivat kaksi viestipronssia olympiakisoista 1960 ja 1964 sekä Noormarkun
Nopsaa koko aktiiviuransa ajan edustanut ja Lahden MM-kisoissa 2001 hopeamitalin sprintissä napannut Kati Venäläinen o.s. Sundqvist.

Länsirannikolla maastohiihdon harjoitteluun tuovat omat vaikeuskertoimensa pahimmillaan ympärivuotinenkin luonnon lumen puute sekä maaston yleinen tasaisuus. 

Näitä puutteita vastaan taistelivat taas viime lauantaina Nopsan nuoret hiihtäjät Olli Lindroos, Lauri Lehtisaari, Kasperi Raitala sekä Taneli ja Topias Salminen kenties harjoituskautensa viimeisessä rullahiihtoharjoituksessaan Nopsan hiihtovalmentajan ja hiihtojaoston pitkäaikaisen puheenjohtajan Asko Mäkirannan johdolla. 

Ahlaislaista energiaa oli muuten tässäkin joukossa mukana, sillä Lehtisaarien asuinpaikka löytyy siltä suunnalta.

Harjoitusalustana lauantaiaamuna toimi vielä uutuuttaan hohtava ja mukavan siloposkinen Lotan Etappi, eli Söörmarkun ja Noormarkun välinen kevyenliikenteenväylä. 

Sen tuore ja tasainen asfalttipinta on kuin luotu rullahiihtoharjoittelulle, jolle sopivia olosuhteita on viime vuosina jouduttu Noormarkustakin käsin hakemaan Hangassuon suoralta asti. Noormarkun ja Söörmarkun välisen kumpuilevan maaston ansiosta Lotan Etapilta löytyy korkeuseroakin vastaava määrä kuin Hangassuolta, mikä tarjoaa edellytykset myös kunnon vuorohiihtoharjoittelulle.