Toukotyöt hyvässä vauhdissa

Ari Ahokas sääti sänkiäkeen oikealle korkeudelle Noormarkun peltotilalla.

Toukotyöt ovat jo hyvässä vauhdissa Noormarkussa. Ari Ahokas ajaa peltotilaansa toiseen kertaan itsetehdyllä sänkiäkeellä ja seuraavaksi on tiedossa kylvötyöt. 

– Nyt ollaan keskimääräistä aikataulua hieman edellä eli hyvässä vauhdissa ollaan. Alussa oli pieniä käynnistysongelmia, kun yksi kone hajosi, Ahokas kertoo. 

Ahokas viljelee peltotilallaan kevätvehnää, joka jalostetaan syksyllä pullavehnäksi tai rehuvehnäksi riippuen vehnän valkuaispitoisuudesta.

Toukokuu on kiireistä aikaa maanviljelyssä, kun maan kosteus pitää päästä hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti. Lauhan talven jäljiltä savikko ei ole muokkautunut niin hyvin kuin aikaisemmin. Ahokkaan työpäivät venyvätkin keväällä jopa 15 tuntisiksi.

– Eväät syön traktorin hytissä. Onneksi nykyään voi lukea päivän uutiset kännykästä ja kaikki on käden ulottuvilla, Ahokas hymyilee.

Maanviljely on Ahokkaalle elämäntapa. Hän on viljellyt maita jo yli 40 vuotta.

– Sunnuntain sateiden jälkeen ilmojen viiletessä maat eivät tahdo kuivua niin kuin pitäisi. Mutta on näitä keväitä ollut monenlaisia tässä neljänkymmenen vuoden aikana. Vielä ei luovuteta. Vanhenen yhdessä traktorini kanssa, hymyilee Ahokas.