Tuntematon hauta herätti kysymyksiä

Jorma Lahnavik tutkii Pomarkun vanhan kirkon kupeessa olevaa vuoden 1918 hautamuistomerkkiä, jossa alimmaisena on hänen setänsä Juho Lahnavikin nimi ja merkintä, että hänet on haudattu Noormarkkuun.

UutisLuotsissa 15. lokakuuta julkaistu juttu Noormarkun hautausmaalla olevasta sisällissodan valkoisten muistomerkistä sai Pomarkussa asuvan Jorma Lahnavikin miettimään tarinan todenperäisyyttä. Jorma Lahnavik on Noormarkkuun haudatun ja sodassa kaatuneen Juho Lahnavikin veljen poika.

– Sitä minä ihmettelen, miksi Juho on haudattu Noormarkkuun kahden tuntemattoman kanssa, kun valkoiset hänet ampuivat sen muistokiven luona. Näin ainakin minun kodissani se asia on kerrottu, Jorma kertoo.

Hän kertoo lapsena kuulleensa isältään tarinan, jonka mukaan Juho-veli oli renkinä Kylä-Markkulassa tai Kylä-Rossilla. Sieltä valkoiset olivat vieneet hänet mukaan Noormarkun taisteluun. Hänelle oli annettu kivääri ja patruunoita. Juho oli kuitenkin ilmoittanut, ettei hän suostu ampumaan ihmisiä. Kun valkoiset taistelun jälkeen olivat laskeneet patruunat ja todenneet, ettei yhtään ollut ammuttu, he olivat teloittaneet Juhon.

– Tällainen tarina on minulle kerrottu, Jorma sanoo.