Uutisluotsi tutkii

Suomen suurin resiinakalusto

Antti Mäkinen on pitkään luotsannut Pomarkun rautatieaseman resiinavuokrausta. Ensi kesäksi on luvassa kaksi amerikkalaismallista polkuresiinaa.

Uutisluotsin verkkosivuilla alkaa tutkivan journalismin videosarja. Ensimmäinen video vie Pomarkun rautatieasemalle, josta löytyy Suomen merkittävin resiinakalusto. Kalustoa ylläpitää Satakunnan Elämysrautatie ry.

Pomarkun asemalla on 34 yhden henkilön resinaa, kolme perinteistä pumppuresiinaa ja viisi yhdistysaktiivien itserakentamaa perheresiinaa. Ensi kesäksi yhdistysväki rakentaa kahta amerikkalaismallista polkuresiinaa. Yhdellä kertaa resiinalla pääsee Pomarkusta liikkeelle jopa 70 henkilöä. Lisäksi yhdistyksellä on venäläisvalmisteinen moottoriresiina, mutta moottoroidun resiinan käyttö on sallittu vain radanhuoltotöissä. 

Vaikka radalla ei liiku normaalia junaliikennettä, Satakunnan Elämysrautatie on vastuussa radan kunnossapidosta. Radanvarren puskia raivataan vuosittain ja esimerkiksi sillat tarkistetaan. Radalla on säännöllisesti Väyläviraston toimeksiannosta kuntotarkastus, joka viimeksi toteutettiin toukokuussa.. Radalla on taas virallinen lupa jatkaa museorautatietoimintaa. 

Kuluvan vuoden aikana yhdistys on korjannut tasoristeyksiä siten, ettei niistä muodostu katkoskohtia radalle. Elämysrautatieyhdistyksen puheenjohtaja Antti Mäkinen on pettynyt siihen, ettei teiden päällystyksessä aina oteta huomioon toiminnassa olevaa museorautatietä. Ainakin kaksi katkoskohtaa on syntynyt viime vuosien asfaltoinneissa. 

Resiinatoiminta on kuitenkin muun kotimaanmatkailun ohella saanut uutta nostetta koronan myötä. Katso Antin haastattelu videolta Uutisluotsin nettisivuilta.  uutisluotsi.fi

Pomarkun asemarakennuksessa on kalustohuollon varasto, mutta lisäksi majoituspaikat kymmenelle henkilölle, sauna ja pesutilat. Jos haluaa lähteä porukalla viettämään toiminnallista saunailtaa, Pomarkun rautatieasema on mitä mainioin vaihtoehto.

https://youtu.be/YJ-tkALD0lg