Vaatii vastauksen: Miten jääkentät hoidetaan Noormarkussa?

Eemi ja Hulda Holm testasivat Noormarkun yhtenäiskoulun luistelukentän jääolosuhteita tiistaina. – Oikein hyvä jää tämä on, lapset totesivat.

Noormarkussa tapahtuu -sivustolla Facebookissa on syttynyt sanasota koskien ulkojäiden auraamista ja huoltoa. Sanasodassa on värikkäinkin sanakääntein arvosteltu jääkenttien hoitoa. Uutisluotsi kysyy Porin kaupungin liikuntapaikkavastaavalta Seppo Myllykoskelta kenttien hoidon perusperiaatteista.

Miten ajoitetaan Noormarkun neljän (Finpyyn kaukalo ja jää, Kankaan koulun, Söörmarkun kaukalon ja Lassilan) ulkojäiden huolto?

– Kentät pyritään hoitamaan jokaisena arkipäivä maanantaista perjantaihin, mikäli vallitsevat sääolosuhteet ylipäätään mahdollistavat kenttien kunnossapidon ja jääkenttien turvallisen käytön.

Toimiiko huolto myös viikonloppuisin? Ja kuinka paljon resursseja tähän on käytettävissä?

– Kyllä toimii, lähtökohtaisesti joko lauantaina tai sunnuntaina sääennusteet huomioiden. Noormarkussa välillä on hoidettu kaikki kentät, joskus Kankaan kenttä on jätetty hoitamatta. Lassilaa hoidetaan ostopalveluna ja työ tehdään talkoilla ja ilmeisen hyvin – valituksia ei ole kuulunut. Resurssien määrä ja tarve riippuvat siitä, onko satanut lunta ja tarvitseeko kenttiä myös jäädyttää. Esimerkiksi kyseisen viikonlopun lauantaina 5. helmikuuta oli kaksi henkilöä jo aamusta saakka laittamassa kenttiä ja latuja sekä liikunta-alueiden parkkipaikkoja kuntoon, tähän kului yhteensä 13 tuntia. Lunta oli tullut reilusti.

Onko olemassa jokin aikamääre tai senttimäärä, jolla aurauskalusto lähtee kentille?

– On ja ei. Arkipäivien kunnossapidosta maininta jo edellä. Viikonloppuisin kentät hoidetaan sään mukaan joko lauantaina tai sunnuntaina. Tällöin työt tehdään pääsääntöisesti kaupungin omana työnä hoidettavilla kentillä ylityönä, Noormarkussa käytetään urakoitsijaa viikonloppuisin. Lumisateessa kenttiä ei tietenkään aurata, koska työ menee hukkaan saman tien, vaan auraus tehdään sateiden päätyttyä. Kenttien viikonloppuhoidosta tiedotetaan perjantaisin kaupungin nettisivuilla, siis etukäteen mitä, missä ja milloin. Esimerkiksi kyseisen 5.–6. helmikuuta viikonlopun tieto oli sääennusteet huomioiden jo 4. helmikuuta luettavissa. Lumisade alkoi tuolloin sunnuntaina 6. helmikuuta puolenpäivän aikaan. Toimimme siis palvelulupauksen mukaisesti.

Ajantasaista tietoa kenttien hoidosta on saatavilla esimerkiksi Pori liikkuu -sovelluksessa ja osoitteessa www.pori.fi/kulttuuri-ja-liikunta/liikunta/liikuntapaikat/jaahallit-ja-luistelualueet. Kuinka nopeasti kenttien hoito päivitetään näihin kanaviin?

– Siinä on ollut välillä viivettä, koska ko. sovelluksen toiminta on tökkinyt. Ilman sovellustakin toki on menneinä vuosina luistelukenttien käyttö onnistunut. Pienessä kylässä, kuten Noormarkussa tieto kentän kunnosta kulkee esimerkiksi jo koululaisten kautta koteihin. Kun valot ovat päällä kenttä on kunnossa, se on aina yksi merkki.

Onko olemassa dataa siitä, kuinka paljon jäillä käy väkeä luistelemassa päivittäin?

– On yksittäisiä muutamia niin sanottuja pistokäyntejä. Yksi data tulee siitä, kun edellispäivänä jäädytetyn kentän pintaan ei ole syntynyt luistimen terän jälkiä. Näitäkin totuuksia näkee silloin tällöin.  Noormarkussa ja muuallakin on ollut havaittavissa jääkenttien käytön väheneminen viime vuosina. Syy siihen ei kuitenkaan ole kunnossapidon laadun taso, se ei ole oleellisesti muuttunut. Finpyyn tilanteen näen ohi kulkiessa lähes päivittäin, myös iltaisin ja viikonloppuisin.  Välillä tulos on esimerkiksi viikonloppuisin päivällä ollut puhdas nolla, vaikka sää on ollut suotuisa ja kenttä kunnossa.

– Tämän viikon tiistai-iltana Noormarkun neljällä kentällä oli yksi käyttäjä Söörmarkussa. 

Verkossa löytyy ajantasaista tietoa kenttienkunnosta. 

– Lopuksi haluan korostaa, että kaupungin sivuilla on oikeaa tietoa saatavilla tästäkin asiasta. Ei aina reaaliajassa, koska tietoja ei päivitetä 24/7 ja kyseisen sovelluksen toiminnassa on vielä kehitettävää. Kyse ei kuitenkaan ole harrastustoimintaa ja liikuntapaikkoja suuremmasta asiasta, työt ja olosuhteet taivasalla ovat aina säästä riippuvaisia.