Vaihda palovaroittimen paristo 112-päivänä

Palovaroitin on halpa henkivakuutus. Paloesimies Jarno Joensuu kertoo, että liian usein varoittimesta on loppunut patteri tai koko laite on asennettu väärin.

Asuntopaloissa kuoli vuonna 2018 koko Suomessa 51 ihmistä. Paloja syttyi noin 3 200, joissa 700 onnettomuudessa ei ollut palovaroitinta, 450 syttyneessä rakennuspalossa palovaroitin ei toiminut, eli siinä oli kulunut patteri tai se oli väärin asennettu. Satakunnan Pelastuslaitoksen paloesimies Jarno Joensuu kehoittaakin kaikkia kokeilemaan varoittimensa käyttökuntoa viimeistään  112-päivänä, joka on 11. helmikuuta. Se on myös hyvä päivä vaihtaa paristo.

Vanhusten ja yksiasuvien talouksissa palovaroitin on luvattoman usein epäkuntoinen. Huonokuntoisia palovaroittimia tulee pelastuslaitoksen hälytyksissä vastaan lähes päivittäin.

– Läheisten ja omaisten pitäisi tarkistaa pienin väliajoin, onko patteri kunnossa ja onko palovaroitin oikein asennettu. Jo turvallisuussyistä on parempi, että näistä asioista huolehtii joku muu, kuin vanhus itse. Näin vältytään putoamisilta ja kaatumisilta, toteaa Satakunnan Pelastuslaitoksen paloesimies Jarno Joensuu toteaa.

Noormarkun seurakunnan diakoniatyön järjestämässä yksinasuvien illassa torstaina 13. helmikuuta Jarno Joensuu on opastamassa turvallisuusasioista.

– Hälytyksissä pelastushenkilökunnalla on paristoja mukana ja vaihdamme kyllä pariston, mutta vanhuksen tai yksinasuvan läheisen pitäisi huolehtia paristonvaihdosta tai uuden palovaroitimen hankkimisesta, Joensuu muistuttaa.