Valkjärven virkistyskäyttöä ja veden virtausta parannetaan vesikasvien niitolla

Valkjärvestä perataan valtavat määrät muun muassa ulpukkaa.

Valkjärvi on Satakunnan ja Länsi-Suomen puhtaimpia ja kirkkaimpia järviä ja sellaisena se halutaan pitääkin. Puhdas Valkjärvi ry tekee määrätietoisesti töitä sen eteen, että Pomarkun ja Siikaisten kunnissa sijaitseva järvi säilyisi viihtyisänä virkistys- ja lomanviettopaikkana. Yhdistys on saanut Varsinais-Suomen ELY-keskukselta avustusta kolmivuotiseen vesikasvillisuuden niittohankkeeseen. 

Niittohankkeen kustannukset kolmen vuoden ajalta ovat 42 545 euroa. ELY-keskuksen harkinnanvarainen avustus on 50 prosenttia. Omarahoitusosuus katetaan pääasiassa Puhdas Valkjärvi ry:n talkootyöllä ja jäsenmaksutuloilla. 

Niittourakka on kilpailutettu ja sen hoitaa Sisä-Suomen Ruoppaus Oy. Niitto aloitettiin viime viikon lopulla. Ruoppauskonetta ohjasi Hannu Kolisoja ja hänen apunaan oli talkoolaisia Puhdas Valkjärvi -yhdistyksestä. 

– Niittokone kerää ja työntää vesikasvit rantaan, josta ne kuljetetaan traktoreilla läjityspaikkaan. Läjityspaikka on noin kilometrin päässä erään maanviljelijän metsässä. Vesikasvit lahoavat siellä humukseksi 2–3 vuoden aikana, Puhdas Valkjärvi ry:n puheenjohtaja Pauli Lanne kertoi.

Lue lisää Uutisluotsista ja katso video!

  Jaa: