Vapaaehtoisten ja poliisin dronet yhtäaikaa ilmassa

Isojärven yhteistoimintaharjoituksessa etsittiin iäkästä miestä ja testattiin uusia toimintamuotoja. Valtakunnallisesti harjoitus oli ensimmäinen, jossa vapaaehtoisten ja poliisin dronet olivat yhtäaikaa ilmassa.

Autossa tehtäväjohtaja Mikko T. Niemi kertoi, miten dronen tuottama videomateriaali tutkitaan ja muistikortilta saatavat tiedot muutetaan viranomaiskäyttöön sopiviksi.

Uutisluotsi
Susanna Mansikka

Lauantaina Isojärvellä järjestettyyn yhteistoimintaharjoitukseen osallistui poliisin, rajavartiolaitoksen ja pelastuslaitoksen lisäksi noin 75 Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepan) jäsentä. Harjoituksen suunnittelussa ja organisoinnissa mukana ollut SPR:n valmiuspäällikkö Kari Petäjä kertoo, että SPR:n koordinoimaan Vapepan yhteistyöverkostoon kuuluu useiden eri järjestöjen edustajia.

–          Taustalla on jokin oma harrastusryhmä, jota kautta he ovat tulleet mukaan toimintaan, hän sanoo.

Tässä mittakaavassa etsintäharjoituksia ei ole Isojärvellä aiemmin järjestetty. Mukaan oli otettu myös aiempaa enemmän viranomaisten ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun koirakkoja.

–          Mukana on noin kymmenkunta koiraa, Petäjä kertoo.

Tekniikan kehittyessä myös kauko–ohjattavat kuvauskopterit eli dronet ovat tulleet mukaan tehostamaan etsintä– ja pelastustoimintaa. Suomen Lentopelastusseurasta harjoitukseen osallistui tamperelainen UAS 501 –hälytysryhmä kahdeksalla hengellä. Ryhmä lensi kahta miehittämätöntä ilma–alusta ja harjoitteli johdettua yhteistoimintaa poliisin dronen kanssa.

– Tämä lienee valtakunnan tasolla ensimmäinen harjoitus, jossa vapaaehtoisten ja poliisin dronet ovat yhtä aikaa ilmassa, Kari Petäjä SPR:stä sanoo.

Lue lisää Uutisluotsista 7. lokakuuta.