Villa Maireasta Unescon perintökohde?

Ely-keskuksen suojelupäätös oli yllätys myös omistajille

A. Ahlström Kiinteistöt oy:n toimitusjohtaja Peter Ahlström sanoo, että taustalla olevasta Villa Maireasta on aina pidetty huolta ja se on tänä päivänäkin erittäin hyvässä kunnossa.


Ahlströmin Noormarkun ”isäntä”, toimitusjohtaja Peter Ahlström kertoo yllättyneensä, kun hän luki Villa Mairean suojelupäätöksestä sanomalehdestä. Hänelle ei ollut asiasta kerrottu.
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus teki 3. maaliskuuta päätöksen Noormarkussa sijaitsevan Villa Mairean suojelemisesta rakennusperintölain antamilla valtuuksilla.
– Me olemme ehkä hieman näreissämme siitä, ettei asiassa tehty yhteistyötä Mairea Säätiön kanssa, joka aikanaan perustettiin suojelemaan Mairean kokonaisuutta ja vaalimaan Maire Gullichsenin perintöä ja henkeä. Prosessi eteni viranomaispainotteisesti, Peter Ahlström muotoilee diplomaattisesti.

Prosessi on Peter Ahlströmin mukaan ollut pitkä. Päätöksentekoa on vaikeuttanut, että kiinteistön omistaa A. Ahlström Kiinteistöt oy, jonka toimitusjohtajana hän siis itse on, taide-esineet kuuluvat Mairea Säätiölle ja irtaimiston omistavat yksityiset henkilöt.
Peter Ahlströmin mukaan suojeluun piti alun perin ottaa mukaan myös Isotalo, Havulinna, saha ja paja.
– Taustalla saattaa olla, että Maireaa haetaan Unescon maailmanperintökohteeksi 12 muun suomalaisen kohteen kanssa. Se tarkoittaa erittäin vahvaa, Haagin sopimuksen mukaista suojelua.

Lue lisää Uutisluotsista 16. maaliskuuta.

  Jaa: