Yrityksen juuret ovat syvällä Pomarkussa

Frans, Päivi, Topias ja Carla Fonsén perhekuvassa. Kuva: Pomarfin kuva-arkisto.

Pomarfin juhlii tänä vuonna 60-vuotistaivaltaan. Yrityksen tie menestykseen ei ole ollut helppo. Se on vaatinut aikoinaan Pomarkun tehtaan 200 henkilön irtisanomiset tuotannon siirryttyä vuonna 2005 kokonaan Viroon.

– Se oli rankka päätös. Meillä oli paljon pitkäaikaisia työntekijöitä. Mutta jos emme olisi tehneet sitä päätöstä, olisimme todennäköisesti tehneet konkurssin, yrittäjä Päivi Fonsén muistelee.

Päivi ja Jarno Fonsén hyppäsivät Päivin vanhempien Toivo ja Kirsti Leppäsen omistaman yrityksen johtoon vuonna 1990-luvulla.

– Aloitimme yrittäjinä, kun kenkäteollisuuden alamäki alkoi. Suomessa oli vielä 90-luvulla yli 40 isoa kenkätehdasta. Nyt kenkätehtaista on jäljellä enää me ja Sievi, Jarno muistelee.

Mikä sitten on vienyt yritystä eteenpäin vaikeinakin aikoina?

– Kyllä se on ollut Jarnon tietynlainen pelle pelottomuus ja se, että olemme koko ajan keksineet jotain uutta, emmekä ole jääneet paikoilleen, Päivi pohtii.

Yhtenä menestyksen avaimena on ollut Goretex-lisenssi, jonka Pomarfin sai vuonna 1994. Lisenssi myönnettiin yritykselle ensimmäisenä ja ainoana suomalaisena käyttöjalkinevalmistajana. Se on vienyt yritystä eteenpäin etenkin Pohjoismaissa, jossa yrityksellä on ollut pisimpään jälleenmyyntiä.