Yritystoiminta tutuksi jo 15-vuotiaana: Pekka Ruusunoksan yritys tarjoaa monenlaista apua

Tanja Raukola toimii Pekka Ruusunoksan yritysohjaajana. Nuorten työllisyyskasvatus sekä yritteliäisyyden tukeminen ovat 4H-yhdistyksen tärkeimpiä arvoja.

15-vuotiaalla Pekka Ruusunoksalla on uudenlainen, jännittävä kesä edessä. Nuori mies aloittaa yritystoiminnan Pomarkussa 4H-yhdistyksen luotsaamana. 4H-yhdistyksen tärkeimpiä arvoja on yritteliäisyys, johon kannustetaan jo nuorella iällä.

– Yritykseni tarjoaa erilaisia palveluja asiakkaan toiveen mukaan. Leikkaan esimerkiksi nurmikkoa, pesen ikkunoita, hoidan lapsia ja eläimiä ja autan pihahommissa. Monipuolisesti siis kaikenlaista, Pekka Ruusunoksa kertoo.

Nuoren yrittäjän rinnalla toimii yritysohjaaja, joka ohjaa nuorta työelämään ja auttaa tarvittaessa. Pekan ohjaaja Tanja Raukola kertoo, että 4H-yrittäjäksi voi ryhtyä 13–28-vuotiaat nuoret.

– 4H-yrittäjyys on oiva tapa nuorelle ansaita rahaa. Siinä pääsee hyödyntämään omia taitojaan perustamalla oman yrityksen, ja ohjauksen alla aloittaminen on helppoa. Moni työnantaja arvostaa nuoren itsenäistä ja yritteliästä asennetta, Tanja Raukola toteaa.

Vaikka nuori saakin yrityksensä aloittamiseen ohjausta, on toiminta pitkälti omatoimista. Yrittäjä on esimerkiksi itsenäisesti vastuussa suojavarusteiden hankinnasta. Vakuutus tulee 4H-liitolta.

– Yrittäminen voisi kiinnostaa minua tulevaisuudessakin. Pääsin ensi syksyksi opiskelemaan logistiikan alaa Poriin, Pekka kertoo tulevaisuudensuunnitelmistaan.

– Pekka voi jatkaa yrittäjänä toimimista kesän jälkeen ja tienata näin rahaa myös opintojen ohella. Lisäksi 4H-yrittämisestä on mahdollista tienata myös opintopisteitä, Tanja kertoo.