An­ni­na Lön­n­berg

Kel­lah­ti, Noor­mark­ku

Jou­lui­loa, -tuok­sua ja täy­tet­tä pu­kin­pus­siin. Jou­lu­myy­jäi­set avit­ta­vat jär­jes­te­lyis­sä. Vii­kon­lop­pu­na myy­jäi­siä jär­jes­tet­tiin Uu­tis­luot­sin le­vik­ki­a­lu­eel­la ai­na­kin Kel­lah­del­la, Fin­pyys­sä sekä Las­si­las­sa. Las­si­lan pe­rin­tei­sen myy­jäi­set ke­rä­si­vät pe­rin­tei­ses­ti myy­jiä ja tar­jon­taa riit­ti. Las­si­las­sa myy­jäi­set oli­vat lau­an­tai­na.

Jär­jes­tä­jien ja myy­jien ilok­si myy­jäi­sis­sä ja jou­lu­to­ril­la riit­ti vä­keä, oli­han vii­me sun­nun­tai us­ko­mat­to­man kau­nis päi­vä pik­ku pak­ka­si­neen.

Kel­lah­den ky­lä­ta­los­sa myy­jäis­to­rin li­säk­si oli kirp­pu­to­ri­pöy­tiä. Ta­pah­tu­man jär­jes­tä­nyt Päi­vi Ter­va­mä­ki iloit­si sii­tä, et­tä kou­lun ti­lat saa­tiin so­pi­vas­ti käyt­töön. Myös ky­lä­kaf­fi­la oli sa­maan ai­kaan au­ki ja sitä pyö­rit­tä­vä Jon­na Mä­ki­vaa­ra lu­pa­si jat­kaa kaf­fi­laa jär­jes­tä­mis­tä ai­na ker­ran kuu­kau­des­sa.

– Li­säk­si ky­lä­läis­ten toi­vees­ta aloi­tam­me käs­sä­kah­vi­lan. Ky­lä­ta­los­sa on jär­jes­tet­ty myös muun mu­as­sa leik­kit­ref­fe­jä lap­sil­le, hän ker­toi.

Myy­jäis­pöy­dis­sä Kel­lah­del­la oli mo­ni­puo­li­suut­ta. Po­ri­lai­nen Kai­sa Tii­ho­nen myi eri­koi­sia, it­se virk­kaa­mi­aan ami­gu­ru­me­ja.

– Se on ja­pa­nia ja tar­koit­taa vir­kat­tua hah­moa. Olen ope­tel­lut it­se te­ke­mään näi­tä Yo­u­Tu­ben avul­la. Nämä ovat hy­vin mo­ni­käyt­töi­siä ja käy­tän it­se toi­ses­sa työs­sä­ni au­tis­mi­kir­jon asi­ak­kai­den kans­sa esi­mer­kik­si täl­lais­ta ”ikui­suus­työ­maa­ta”, jota voi hy­pis­tel­lä lo­put­to­mas­ti, hän ker­too.

Vie­rei­ses­sä pöy­däs­sä Kai­san sis­ko Mai­ja Tii­ho­nen myi jou­lu­kort­te­ja.

Jou­luk­rans­se­ja Kel­lah­den jou­lu­myy­jäi­sis­sä oli mo­neen ma­kuun. Ul­ko­na nii­tä kaup­pa­si­vat äi­ti ja ty­tär, An­ne ja Rii­na Laik­ko­la, jot­ka te­ke­vät krans­se­ja yh­tei­se­nä har­ras­tuk­se­na.

– Ide­at löy­ty­vät pää­a­si­as­sa luon­nos­ta, ke­rääm­me tuot­teet­kin yh­des­sä hy­vis­sä ajoin ja teem­me tuot­teet hy­väl­lä yh­teis­työl­lä. Toi­nen si­too pie­net ha­vu­kim­put yh­teen ja toi­nen ko­ko­aa krans­sin ja taas toi­sin­päin. Ko­ris­te­luis­sa on vain mie­li­ku­vi­tus ra­ja­na, he to­te­a­vat esi­tel­les­sään näyt­tä­viä krans­se­ja.

Mo­lem­pien mie­leen on run­sas krans­si.

– Pe­rin­teis­ten ha­vu­jen li­säk­si näis­sä­hän voi käyt­tää vaik­ka­pa rii­den­lie­koa, mikä tuo run­saut­ta. Oma krans­si­ni saa ol­la re­he­vä ja näyt­tä­vä, An­ne ker­too Rii­na ol­les­sa sa­maa miel­tä.

Si­sä­ti­lois­sa ha­vuk­rans­si­kaup­paa te­ki­vät Tan­ja Kuh­ta­nen ja Er­ja Ran­ta­la.

– Nämä ovat äi­ti­ni Si­nik­ka Val­ka­maan te­ke­miä, mut­ta hän ei it­se pääs­syt pai­kal­le, jo­ten otim­me Er­jan kans­sa yh­des­sä myyn­ti­vuo­ron, Tan­ja ker­too.

Noor­mar­kus­sa Taa­tan tu­van jo pe­rin­teek­si muo­dos­tu­nut jou­lu­to­ri tar­jo­si asi­ak­kail­le mo­nen­lais­ta ta­va­raa ja tuo­tet­ta. Kul­laa­lai­set Tee­lem­pi-yri­tyk­sen­sä juu­ri aloit­ta­neet ys­tä­vyk­set Lee­na Ra­jain­mä­ki ja Jen­ni Kas­ki ker­toi­vat, et­tä tar­jol­la on muun mu­as­sa Kul­laal­la val­mis­tet­tua tee­tä.

– Olem­me aloit­ta­neet yri­tyk­sen ja et­sim­me par­hail­laan Po­ris­ta lii­ke­ti­laa, jo­hon sai­sim­me tun­nel­mal­li­sen tee­huo­neen. Tä­nään tar­jol­la on kym­me­nien tee­laa­tu­jen li­säk­si it­se ke­hit­tä­mäm­me teet Met­sä ja Niit­ty. Met­sä­tee on vih­reä tee, jo­hon olem­me lait­ta­neet li­säk­si muun mu­as­sa kuu­sen­kerk­kää sekä koi­vun­leh­teä ja Niit­ty­tee taa­sen on ko­fei­i­ni­ton il­ta­tee, he ker­to­vat.

Lu­vi­a­lai­sen Ai­ra Koi­vu­sen myyn­ti­pöy­däl­lä not­kuu kau­nii­ta vil­la­suk­kia. Hän ker­too, et­tä ide­at tu­le­vat ku­to­es­sa.

– Kaik­ki mal­lit ovat omi­a­ni, tyk­kään neu­loa, sil­lä olen yrit­tä­jä­nä tot­tu­nut, et­tä ai­na pi­tää ol­la jo­tain te­ke­mis­tä, hän nau­rah­taa.

Kan­kaan­pää­läi­sen Nina Kos­ki­sen ja hä­nen äi­tin­sä po­mark­ku­lai­sen Ir­me­li Kos­ki­sen myyn­ti­pöy­däl­lä on tar­jol­la eri­lai­sia herk­ku­ja.

– Eri­lai­sia lei­von­nai­sia sekä saa­ris­to­lais­lei­pää, ai­em­min­kin Taa­tan tu­val­la myy­ji­nä ol­leet Kos­ki­set ker­to­vat.

– Tääl­lä on ai­nut­laa­tui­nen tun­nel­ma, ja jou­lu­mie­len saai kau­pan pääl­le, Nina Kos­ki­nen to­te­aa.

Ul­la Jo­ki­sa­lon myyn­ti­pöy­dän ton­tut saa­vat ihas­tu­nei­ta huo­kauk­sia osak­seen.

– Tont­tu­kurs­sil­la opet­te­lin ja nyt nii­tä syn­tyy kuin it­ses­tään. Käy­tän näi­den te­ke­mi­ses­sä pal­jon kier­rä­tys­ma­te­ri­aa­le­ja, mut­ta par­rat han­kin ai­na Ten­hon ti­lal­ta, hän ker­too.

Her­kun­her­kun Kir­si Mar­tin Lu­vi­al­ta ker­too, et­tä var­sin­kin ma­ri­noi­tu pu­na­si­pu­li sekä pie­net saa­ris­to­lais­lei­vät ovat teh­neet tänä vuon­na kaup­pan­sa.

Taa­tan tu­van pi­has­sa on myös usei­ta myyn­ti­ko­ju­ja. Noor­mark­ku­lai­nen Rei­no Leh­to myy muun mu­as­sa pa­kas­tet­tu­ja vih­to­ja.

– Kyl­lä ne tuo­vat jou­lu­sau­naan ki­van tun­nel­man.