Noor­mark­ku

Ko­ti­seu­tu­ta­lo Ka­ha­ril­la jär­jes­te­tään tiis­tai­na 22. lo­ka­kuu­ta kel­lo 17 pii­rak­ka­pa­ja, mis­sä lei­vo­taan oh­jaa­jien opas­tuk­sel­la kar­ja­lan­pii­ra­koi­ta. Kai­ke­ni­käi­set lei­pu­rit ovat ter­ve­tul­lei­ta täl­le mak­sut­to­mal­le kurs­sil­le, jon­ka jär­jes­tä­vät yh­teis­työs­sä Noor­mar­kun Ko­ti­seu­tu­yh­dis­tys ja Noor­mar­kun Kar­ja­la-Seu­ra. Oma es­su ja kau­lin tai pu­lik­ka mu­kaan kurs­sil­le, jo­hon il­moit­tau­du­taan etu­kä­teen Si­nik­ka Val­ka­maal­le vii­meis­tään 19. lo­ka­kuu­ta, puh. 0400 772 697, jot­ta voi­daan va­ra­ta riit­tä­väs­ti tar­vik­kei­ta.

Kar­ja­lan­pii­rak­ka on saa­nut EU:n Ai­to pe­rin­tei­nen tuo­te (APT) -suo­jauk­sen vuon­na 2003. Ai­to pe­rin­tei­nen tuo­te (APT) -suo­jauk­sel­la ei vii­ta­ta tuot­teen val­mis­tus-paik­kaan, vaan py­ri­tään ko­ros­ta­maan tuot­teen pe­rin­teis­tä koos­tu­mus­ta tai tuo­tan­to­ta­paa. APT-suo­jauk­sen saa­nut­ta tuo­tet­ta voi­daan val­mis­taa mis­sä ta­han­sa EU:n alu­eel­la, mut­ta tuo­te on val­mis­tet­ta­va re­kis­te­röi­dyn val­mis­tus­me­ne­tel­män ja ai­ne­so­sa­lu­et­te­lon mu­kai­ses­ti.

Mitä ETY ase­tuk­sen n:o 2082/92 mu­kaan kar­ja­lan­pii­rak­ka saa si­säl­tää? Kuo­ri: vesi, suo­la, ruis- tai veh­nä­jau­ho­ja. Täy­te: “Täy­te on yleen­sä oh­ra- tai rii­si­suu­ri­mois­ta kei­tet­tyä puu­roa tai pe­ru­na­so­set­ta. Näi­den si­jaan voi­daan käyt­tää myös kei­tet­ty­jä, sur­vot­tu­ja kas­vik­sia.” Voi­te­luun: voi­ta, öl­jyä tai vesi/mai­to­se­os­ta, jos­kus myös ka­nan­mu­naa.

Ase­tuk­ses­sa on myös mää­räyk­set mm. tuot­teen val­mis­tus­ta­vas­ta, pe­rin­tei­ses­tä luon­tees­ta ja val­von­ta­me­ne­tel­mis­tä. Nämä mää­räyk­set kos­ke­vat kau­pal­lis­ta tuo­tet­ta ja toi­min­taa. Suo­jaus kos­kee ai­no­as­taan ni­meä ”kar­ja­lan­pii­rak­ka”. Jos pii­rak­ka ei täy­tä yl­lä mai­nit­tu­ja vaa­ti­muk­sia, voi­daan käyt­tää esi­mer­kik­si ni­meä ”rii­si­pii­rak­ka". Ko­to­na jo­kai­nen voi käyt­tää hy­väk­si ha­vait­se­maan­sa re­sep­tiä ja kut­sua lei­von­nais­ta kar­ja­lan­pii­ra­kak­si.

Kar­ja­lan­pii­ra­kan li­säk­si suo­ma­lai­sia APT-tuot­tei­ta ovat sah­ti ja ka­la­kuk­ko. Muu­al­la Eu­roo­pan uni­o­nis­sa vas­taa­via elin­tar­vik­kei­ta ovat esi­mer­kik­si ita­li­a­lai­nen moz­za­rel­la-juus­to ja ruot­sa­lai­nen fa­lu­korv-mak­ka­ra.

Noor­mar­kun Kar­ja­la-Seu­ran jä­se­net opas­ta­vat pii­rak­ka­pa­jas­sa, mi­ten pii­ra­kat val­mis­te­taan. Val­miit pii­ra­kat lai­te­taan uu­niin kyp­sy­mään ja pais­ton jäl­keen ne voi­del­laan su­la­te­tul­la voil­la. Il­lan lo­puk­si mais­tel­laan mil­tä tuo­reet pii­ra­kat mais­tu­vat.

Jär­jes­tä­vät yh­dis­tyk­set toi­vot­ta­vat kaik­ki kiin­nos­tu­neet ter­ve­tul­leek­si lei­po­maan Ka­ha­ril­le!