Piirakkapaja Kaharilla
Noormarkku
Kotiseututalo Kaharilla järjestetään tiistaina 22. lokakuuta kello 17 piirakkapaja, missä leivotaan ohjaajien opastuksella karjalanpiirakoita. Kaikenikäiset leipurit ovat tervetulleita tälle maksuttomalle kurssille, jonka järjestävät yhteistyössä Noormarkun Kotiseutuyhdistys ja Noormarkun Karjala-Seura. Oma essu ja kaulin tai pulikka mukaan kurssille, johon ilmoittaudutaan etukäteen Sinikka Valkamaalle viimeistään 19. lokakuuta, puh. 0400 772 697, jotta voidaan varata riittävästi tarvikkeita.
Karjalanpiirakka on saanut EU:n Aito perinteinen tuote (APT) -suojauksen vuonna 2003. Aito perinteinen tuote (APT) -suojauksella ei viitata tuotteen valmistus-paikkaan, vaan pyritään korostamaan tuotteen perinteistä koostumusta tai tuotantotapaa. APT-suojauksen saanutta tuotetta voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.
Mitä ETY asetuksen n:o 2082/92 mukaan karjalanpiirakka saa sisältää? Kuori: vesi, suola, ruis- tai vehnäjauhoja. Täyte: “Täyte on yleensä ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa tai perunasosetta. Näiden sijaan voidaan käyttää myös keitettyjä, survottuja kasviksia.” Voiteluun: voita, öljyä tai vesi/maitoseosta, joskus myös kananmunaa.
Asetuksessa on myös määräykset mm. tuotteen valmistustavasta, perinteisestä luonteesta ja valvontamenetelmistä. Nämä määräykset koskevat kaupallista tuotetta ja toimintaa. Suojaus koskee ainoastaan nimeä ”karjalanpiirakka”. Jos piirakka ei täytä yllä mainittuja vaatimuksia, voidaan käyttää esimerkiksi nimeä ”riisipiirakka". Kotona jokainen voi käyttää hyväksi havaitsemaansa reseptiä ja kutsua leivonnaista karjalanpiirakaksi.
Karjalanpiirakan lisäksi suomalaisia APT-tuotteita ovat sahti ja kalakukko. Muualla Euroopan unionissa vastaavia elintarvikkeita ovat esimerkiksi italialainen mozzarella-juusto ja ruotsalainen falukorv-makkara.
Noormarkun Karjala-Seuran jäsenet opastavat piirakkapajassa, miten piirakat valmistetaan. Valmiit piirakat laitetaan uuniin kypsymään ja paiston jälkeen ne voidellaan sulatetulla voilla. Illan lopuksi maistellaan miltä tuoreet piirakat maistuvat.
Järjestävät yhdistykset toivottavat kaikki kiinnostuneet tervetulleeksi leipomaan Kaharille!