Timolle muikkari ja Mikko vitriiniin seisomaan
40 vuotta sitten koulunsa Finpyyllä aloittaneiden luokkakokous oli puhdasta Noormarkku-lovea
Kaisu Vaalto
Markkinalauantaina 7. syyskuuta Noormarkun alakoulun pihalla kokoontui parikymmentä entistä luokkakaveria tasan 40 vuotta koulunsa aloittamisesta. Heistä tuli puuseppiä, hoitajia, kauppiaitakin. Yhteistä löytyi yllättävän paljon, vaikka monien tiet erkanivat jo varhain.
Noormarkkulaisten Jaana Lehdon ja Timo Koskelan junailema kierros alakoululla herkisti tunteet ja käynnisti vilkkaan keskustelun koulunkäynnistä 1980-luvulla. Silloin luokat olivat täynnä Mikkoja ja Sannoja. Ruokana saattoi olla veripalttua ja kanaviillokkia, välitunneilla pelattiin pukkitappelua ja polttopalloa. Ja jos oikein lykästi, Kaharille päästiin pelaamaan kirkonrottaa. Wilma ei viuhunut, vaan korjaava palaute kulkeutui vanhemmille repussa kotimuistutuksina eli muikkareina.
Koulun aulassa odotettiin 80-luvulla opettajaa pituusjärjestyksessä. Aula ja juhlasali tuntuivat entisistä oppilaista yllättävän pieniltä.
Koulun tilat olivat kokeneet ison muodonmuutoksen, mutta tutulta ne tuntuivat.
– Tässä aulassa odotettiin opettajaa pituusjärjestyksessä välitunnin jälkeen. Tuota opettajanhuoneen lasioven edustaa sanottiin vitriiniksi, koska riehujat saattoivat päätyä sinne välitunniksi seisomaan, Raahessa nykyään asuva Mikko Karjalainen muistelee.
Joidenkin luokkakavereiden ystävyys oli säilynyt läpi vuosikymmenten, mutta useampi tapasi nyt ensimmäistä kertaa 30 vuoteen. Moni luultavasti tulikin tapaamiseen perhosia vatsassaan ja pohti, syntyisikö keskustelua alkuunkaan.
– Etukäteen tuli paljonkin mietittyä myös sitä, millainen oli lapsena ja miten tuli kohdeltua muita. Eihän sitä oikein itse muista, Porissa nykyisin asuva Tellu Rosenqvist sanoo.
Timo Koskela (oik.) pyysi todistukseensa päivitetyn allekirjoituksen opettaja Hilkka Heikkilältä. Taustalla Tommi Alatalo. Kuva
Tellu Rosenqvist
Koulutapaamisessa tutustuttiin myös käsityöluokkaan.
Huoli vaivaantuneesta tunnelmasta oli aiheeton. Tuttavuutta oli tehty jo pitkin kevättä ja kesää vilkkaassa Whatsapp-ryhmässä. Mukaan luokkakokoukseen oli saatu myös 1A-luokan silloinen opettaja Hilkka Heikkilä, joka otti ohjat tottuneesti vanhassa kotiluokassa kivikoulun toisessa kerroksessa.
– Olipa mukava palata vanhaan ja tavata aikuisikään ehtineitä entisiä oppilaita. Erilaisten ihmisten kohtaaminen olikin opettajan työn suola. Päällimmäisenä työuralta mieleen ovat jääneet onnistumiset sellaisten oppilaiden kanssa, joilla oli vaikeampaa, kolmisenkymmentä vuotta Noormarkussa opettajana työskennellyt Heikkilä sanoo.
Luokkakokous jatkui koulun jälkeen Noormarkunjoen rannalla Leirikoskella. Kuvassa vasemmalta alkaen Kristiina Hölsömäki, Kaisu Vaalto, Timo Koskela, Jaana Lehto, Tellu Rosenqvist, Sanna Heiskala, Tuula Sengström, Hanna Peevo, Silja Laaksonen, Mikko Rantahalme, Tommi Alatalo, Petri Viskari, Mikko Karjalainen, Maria Vanhatalo, Ville Grönroos, Mikko Salo ja Petri Rantamäki.
Kuva: Ville Grönroos
Minkälaiset asiat yhdistävät erilleen kasvaneita ihmisiä lämpimien lapsuusmuistojen lisäksi? Omat vanhemmat, vanheneminen ja vanhemmuus. Ilo, ja huoli. Ne ovat läsnä tavalla tai toisella useimman elämässä.
– Oli hienoa kuulla, millaisella tarinalla kukin oli lähtenyt maailmalle menestymään. Olen ylpeä, että sain olla osa sellaista porukkaa, Mikko Karjalainen sanoo.
Vaikka muikkareita ei jaettu, kotiin ei tarvinnut lähteä tyhjin käsin. Päivästä jäi jotain pysyvää.
– Tässä luokkakokouksessa syntyi uusia ystävyyssuhteita, sanoo Noormarkusta Fiskarsiin muuttanut Tommi Alatalo.
Kirjoittaja on vuoden 1984 ekaluokkalainen