Viettäkäämme omanlaisemme joulu
Joulunvietto on suhteellisen uusi perinne Suomessa, sillä se on aloitettu vasta 1800-luvun loppupuolella. Tapa tuli meille Ruotsista, ja aluksi joulua viettivät kaupunkien ylemmän luokan perheet.
Nykyään joulu on monelle vuoden tärkein juhla ja se merkitsee jokaiselle jotain erityistä. Tätä joulua me vietämme epävarmuuden, suurten säästöjen, leikkausten ja maailmalta tulevien uhkien keskellä. Se saa kaipaamaan jotain tuttua ja turvallista, paluuta lapsuuden joulujen taikaan. Se saa kaivamaan esille tärkeät, jo vuosia palvelleet koristeet varastosta ja asettelemaan ne lempeästi esille. Se saa etsimään mummilta ja äidiltä perityt reseptit ja valmistamaan perinteisiä lapsuuden herkkuja. Se saa hiljentymään ja olemaan kiitollinen siitä mitä on tietäen, että kaikilla ei ole sitäkään.
Joulu merkitsee myös perinteitä. On tärkeää, että tietyt elementit toistuvat, kuten aamuinen riisipuuro väskynäsopalla, joulurauhan julistus, haudoilla käynti ja joulusauna.
Itselleni joulu merkitsee ennen kaikkea rauhoittumista ja rakkaita ihmisiä. Meidän perheessämme, jossa lapsikin on jo kohta kolmikymppinen, eikä lapsenlapsiakaan vielä ole, päätimme, että tänä jouluna me emme osta mitään krääsää, emme uusia joulukoristeita, emmekä lahjojakaan. Annamme lahjarahat hyväntekeväisyyteen ja keskitymme nauttimaan kiireettömästä yhdessäolosta ja hyvästä ruoasta.
Jokainen viettäköön joulua omalla tyylillään, omia perinteitään kunnioittaen. Palkitaan kuitenkin itsemme hetken rauhoittumisella ja suunnataan sitten katseet uuteen vuoteen, joka toivottavasti tuo tullessaan jotain iloista ja hyvää meille kaikille.
Oikein rauhaisaa joulua ja onnellista uutta vuotta Uutisluotsin lukijoille!
Maarit Kautto