An­ni­na Lön­n­berg

Po­mark­ku

Kir­jas­tos­sa on ol­lut jo kah­te­na tiis­tai­na ku­lut­ta­ja­lii­ton tar­jo­a­ma ylei­sö­we­bi­naa­ri, jos­sa on an­net­tu opas­tus­ta muun mu­as­sa sii­hen, mi­ten vält­tyä verk­ko- tai pu­he­lin­hui­jauk­sil­ta. Vii­me vii­kol­la we­bi­naa­rin piti Suo­men Ku­lut­ta­ja­lii­ton Juha Beur­ling-Po­mo­ell te­kö­ä­lys­tä ja sii­tä, kuin­ka sitä käy­te­tään hui­jauk­sis­sa.

– Vii­me vuon­na suo­ma­lai­set me­net­ti­vät noin 44 mil­joo­naa eu­roa verk­ko­ri­kol­li­sil­le, va­lit­ta­vas­ti tämä ei vain ker­ro täyt­tä to­tuut­ta. Pan­kit esi­mer­kik­si ovat tor­ju­neet vii­me vuon­na hui­jak­sia noin 33 mil­joo­nan ar­vos­ta.

Te­ko­ä­ly ei it­ses­sään ole uh­ka, vaan sen so­vel­ta­mi­nen on uh­ka, eli sil­lä voi­daan teh­dä hy­vää tai pa­haa.

– Te­ko­ä­lyn avul­la voi­daan teh­dä vaik­ka­pa hui­jaus­soit­to­ja, joi­hin käy­te­tään vaik­ka­pa per­heen­jä­se­nen vää­ren­net­tyä ään­tä. Ään­tä voi vää­ren­tää vaik­ka­pa so­mes­sa ole­vis­ta vi­de­ois­ta tai mui­ta ää­ni­tie­to­kan­to­ja käyt­tä­en. Hui­ja­rit voi­vat tuot­taa vies­te­jä tai teks­tiä, mut­ta on­nek­si suo­men kie­li­op­pi ja tai­vu­tus­muo­dot ovat sen ver­ran han­ka­lia, et­tei te­ko­ä­ly­kään tois­tai­sek­si osaa ai­na tuot­taa vir­hee­tön­tä suo­mea. Esi­mer­kik­si asuk­kaal­le voi tul­la teks­ti­vies­ti, jos­sa vaik­ka­pa ker­ro­taan, et­tä vuok­ran­mak­sun tai vas­tik­keen tili on muut­tu­nut. Teks­ti saat­taa näyt­tää erit­täin ai­dol­ta, mut­ta en­nen kuin te­kee muu­tok­sia mak­sa­tuk­seen, pi­tää eh­dot­to­mas­ti sel­vit­tää, on­ko vies­ti ai­to. Pi­tää siis ky­see­na­lais­taa ja käyt­tää ai­kaa ja har­kin­taa.

– Jos saat vaik­ka­pa lä­hei­sel­tä pu­he­lun tai vies­tin, jos­sa pyy­de­tään esi­mer­kik­si ra­haa, kan­nat­tai­si so­pia en­nal­ta jo­kin tun­nus­sa­na, jota mah­dol­li­nen te­ko­ä­ly­hui­ja­ri ei tie­dä. Jos vie­lä ei ole tun­nus­sa­naa, kan­nat­taa ky­syä sel­lai­sis­ta asi­ois­ta, joi­ta te­kö­ä­lyn tai hui­ja­rin on vai­kea tie­tää, Beur­lin-Po­mo­el vink­kaa.

Tär­kein sään­tö yhä edel­leen on se, et­tä esi­mer­kik­si pan­kit ei­vät kos­kaan ky­se­le tun­nuk­sia pu­he­li­mel­la.

– Pu­he­li­meen kan­nat­taa myös tal­len­taa kaik­kien pank­kien yh­te­nen sul­ku­pal­ve­lu 020 333, eli nu­me­ro, jo­hon soit­taa, jos epäi­lee, et­tä oma pank­ki- tai luot­to­kort­ti on pää­ty­nyt hui­ja­reil­le. Nu­me­ro on käy­tös­sä ym­pä­ri vuo­ro­kau­den. Sen li­säk­si pi­tää teh­dä po­lii­sil­le ri­ko­sil­moi­tus.

Pan­kin si­vuil­le men­tä­es­sä pi­tää ai­na tar­kis­taa, et­tä verk­ko­si­vus­to on var­mas­ti oi­kea. Omal­le pank­ki­si­vus­tol­le ei kan­na­ta men­nä goog­len tai jon­kun muu ha­ku­ko­neen kaut­ta, sil­lä ha­ku­tu­lok­sis­ta voi tul­la sa­man­nä­köi­siä verk­ko­si­vus­to­ja, joi­den osoi­te on hui­ja­rin luo­ma. Asi­oin­ti­pal­ve­lui­hin kan­nat­taa­kin men­nä kir­jan­merk­kien kaut­ta tai kir­joit­ta­mal­la suo­raan se­lai­men osoi­te­ri­vil­le.

– Hi­das­ta ja har­kit­se. Har­val­la asi­al­la on kii­re, mut­ta hui­ja­ril­la yleen­sä on.

En­si tiis­tai­na 22. lo­ka­kuu­ta Po­mar­kun kir­jas­ton we­bi­naa­ris­sa on ai­hee­na: Näin väl­tät va­le­verk­ko­kau­pat. Lu­en­to al­kaa kel­lo 10.30 ja kes­tää tun­nin.

Tu­lit­ko ti­lan­neek­si so­me­mai­nok­sen pe­rus­teel­la tuot­teen, mut­ta sait­kin jo­tain ai­van muu­ta? On­ko luot­to­kor­til­ta­si ve­loi­tet­tu yli­mää­räi­siä sum­mia verk­ko­kau­pas­sa asi­oi­mi­sen jäl­keen? Ter­ve­tu­loa lu­en­nol­le, jol­la kä­sit­tel­lään va­le­verk­ko­kaup­po­jen tun­nus­merk­ke­jä ja sa­mal­la op­pii, mi­ten vält­tää hui­jauk­sia verk­ko-os­tok­sil­la.

Verk­ko-os­ta­mi­nen on va­kiin­tu­nut osak­si ar­ke­am­me, mut­ta myös hui­ja­rit ovat hyö­dyn­tä­neet verk­ko­kau­pan kas­vua. Lu­en­nol­la opit tun­nis­ta­maan va­le­verk­ko­kaup­po­ja, te­ke­mään tur­val­li­sia os­tok­sia ne­tis­sä ja toi­mi­maan oi­kein, jos jou­dut hui­jauk­sen uh­rik­si.

Asi­an­tun­ti­ja­na toi­mii Ku­lut­ta­ja­lii­ton kou­lut­ta­ja Jaa­na Sa­vo­lai­nen, joka lu­en­noi etäyh­tey­del­lä. Pai­kan pääl­lä on Sa­ta­kun­nan Ku­lut­ta­jat ry edus­ta­ja. Lu­en­nol­le ei tar­vit­se il­moit­tau­tua etu­kä­teen. Lu­en­to on kai­kil­le avoin ja mak­su­ton.