Kellahden kartano kiinnosti
Kartanon avoimet ovet tutustuttivat yleisöä upeisiin, kunnostettuihin tiloihin.
Hannu Nummelin
Kellahti
Syyskuun aurinko helli Kellahden kartanosta kiinnostunutta yleisöä. Opastettu kierros kartanon vaiheilla veti paikalle noin 200 henkeä. Huikoo oy:n Jukka Lankinen uskoo, että panostus jo nyt upeisiin tiloihin kannattaa.
Kellahden kartano on Porin Kellahdella sijaitseva kiinteistö, jonka Avellan-suku omisti yli 200 vuoden ajan. Itse asiassa Kellahdella on kaksi kartanomaista rakennusta. Puheena olevan lisäksi on Kellahdentien toisella puolella Rusthollin tila, jota sitäkin usein kutsutaan kartanoksi. Tarkkaa määritelmäähän ei kartanolle ole olemassakaan.
Kellahden kartanon tilat omistaa Sampo-Rosenlew Kiinteistöt oy. Edesmennyt teollisuusneuvos Timo Prihti valvoi henkilökohtaisesti kartanon tilojen ja irtaimiston korjaus- ja kunnostustöitä. Työn jälkeä pidetään onnistuneena.
Sampo-Rosenlew Kiinteistöt oy vuokraa pääasiassa liike- ja tuotantotiloja, joita sillä on eniten Porin keskustassa. Huikoo oy on lähinnä ravintolatoimintaa harjoittava yhtiö, joka on nyt vuokrannut myös Kellahden kartanon käyttöönsä.
Opastus sujui hienosti, eikä ihme. Olihan paikalla oppaina neljä historianopettajaa, joita oli ennalta treenattu Kellahden kartanon asioista. Satakunnan yhteiskuntaopin ja historian opettajat ry:stä olivat tulleet Elina Siren, Kristiina Jämiä-Mattila, Anna-Leena Puosi ja Heikki Honkanen. Kun tällainen iskujoukko oli paikalla, löytyi vastaus visaisimpiinkin kysymyksiin.
Huikoo oy:n Jukka Lankinen kertoi, että vaikka kartanoon tutustujat joutuivatkin hieman maksamaan kierrokseen kuuluneista kakkukahveista, ei sunnuntain tempauksella ollut tarkoituskaan saada voittoa, vaan se oli osa yhtiön markkinointia.
– Tavoitteena on luonnollisesti, että sana kiertää ja kartanon tilojen käyttöastetta saadaan nostettua, hän totesi.
Lankinen kertoi vielä, että vierailijoita oli sopiva määrä, jotta asia pysyi hallinnassa. Opastukset saatiin viedyksi läpi kiireettömästi eikä kenenkään tarvinnut odotella kohtuuttomasti.
Kellahden kyläyhdistys myi arpoja, joiden tuotto menee musiikkileikkikoulun soitinhankintoihin. Kyläyhdistys oli mukana järjestelyissä usean henkilön voimin. Viliina Välimäki piti huolen, että kaikki opastettavat ryhmät saatiin sujuvasti kokoon. Myös yleisö toimi hyvin ja järjestelmällisesti annettujen ohjeiden mukaan.
Kellahden kartanon historia on jo sinänsä hyvin mielenkiintoinen. Lisää kiinnostavuutta tulee siitä, että Avellanin suku oli paljon tekemisissä koko Suomen kannalta merkittävien henkilöiden kanssa. Aivan äskettäin arkistojen kätköistä on vielä paljastunut asioita, joista kaikista ei aiemmin ole ollut mitään tietoa.